Den som vill fixa till sin trädgård och få den riktigt vacker och inbjudande bör kolla efter årets trädgårdstrender. I år vill svenskarna ha en trädgård med inspiration från skogen, som är både lättskött och naturlig.

mysig-tradgard

I Expressen kan man ta del av årets hetaste trädgårdstrender och bland annat kan man läsa att man gärna får ha en skogsinspirerad och lättskött trädgård. Man kan även läsa om att de trendigaste trädgårdarna i år är naturliga och gärna lite vildvuxna. Det naturliga och skogiga får man gärna ta med sig även när det gäller uteplatsen som kan inredas med rostiga krukor, kantsten och grovt trä. Några andra trendiga val till trädgården är vackra grenar och mörka blommor eftersom ytterligare en trädgårdstrend är dramatik.

Dessa är trenderna

Ytterligare en trend som vi sett mycket i år och även förra året när det kommer till trädgården är att odla ätbart och vi satsar mycket på så kallad ”stadsodling”. Trädgården får alltså gärna utökas med en köksträdgård där man odlar allt det gröna som man behöver i sin matlagning. Om man sammanfattar årets hetaste trädgårdstrender så ser de ut såhär:

  • Att odla ätbart är poppis och nu vill vi plantera allt från kryddor till grönsaker i trädgården.
  • Odla på höjden. Vi inreder med amplar i trädgården, men även inomhus.
  • Lättskött trädgård. Med tanke på att vi redan har stressiga liv, vill vi inte lägga allt för mycket tid på trädgården. Suckulenter och andra praktiska plantor är det som gäller.
  • Trädgård med inspiration av skogen. Välj gärna uttrycksfulla bladverk och mörkröda blommor.

Överhuvudtaget tänker vi väldigt mycket lättskött och naturligt. Den ordnade och tillrättalagda trädgården som påminner om en park får stå åt sidan för den mer mossbeklädda och vildvuxna trädgården, skriver E-kuriren. Trädgården får helt enkelt sköta sig lite själv men bara för att man vill åt en mer skogig look behöver det inte betyda att man ska låta trädgården se ovårdad ut.

Inbjudande trädgård till visningen tradgard-staty

När det kommer till att styla trädgården om man ska sälja sitt hus är det inte årets trender som bör vara i fokus. Istället bör man fokusera på att styla trädgården så att den ser fin och inbjudande ut. I Helsingborgs dagblad kan man läsa att en sopad entré, en nyklippt gräsmatta och rensade rabatter är det minsta som man bör göra för att skapa en inbjudande känsla till visningen. Sedan kan man även se till att tvätta utemöblerna, rensa ogräs, räfsa löv och måla staketet. Det första intrycket är inte den enda anledningen till att fixa till sin trädgård inför försäljning. Man vill även ge spekulanterna känslan av att trädgården är lättskött och är den ovårdad och övervuxen ger man snarare känslan av att trädgården är supersvår att sköta och att man kanske inte bör köpa bostaden just av den anledningen.