Är det dags att se över energiförbrukningen hemma såhär inför vintertider? Vill du dra ner elräkningen och börja nyttja värmen utifrån istället är det optimalt att börja fundera på en luftvärmepump. Speciellt om du bor i de södra delarna av Sverige där klimatet är milt.

För de flesta villaägare är uppvärmningen en av de största kostnaderna. Nu lagom till höst- och vintertider är det dags att se över sina uppvärmningsmöjligheter. Allt för att slippa höga elkostnader under kyliga vinterdagar. För att vara på den säkra sidan är det därför viktigt att du väljer uppvärmningssystem med omsorg, där en luftvärmepump är ett bra alternativ för både plånboken och miljön. Men vilken pump ska du välja? Här hjälper vi dig med allt du behöver veta i jakten på den mest prisvärda luftvärmepumpen till huset.

Placering och val av värmepump

Det är många olika faktorer som väger in när du ska välja värmepump. Hur stort är rummet, vilken typ av fönster har du, vilken takhöjd har rummet, är det drag och vilken typ av isolering är huset byggt med? Du bör ta hänsyn till alla dessa delar i valet av värmepump för önskad effekt.

En luftvärmepump är i de flesta fall billigare att installera än berg- eller jordvärmepump. Det är dock viktigt att du väljer en pump som har tillräckligt hög kapacitet. Väljer du en modell som egentligen är lite för svag för storleken av ditt hus kommer du inte lyckas värme upp hemmet tillräckligt. Men väljer du istället en modell som klarar av att värma upp den önskade boytan kommer du kunna använda den optimalt.

När du sedan ska välja plats att placera värmepumpen på är det viktigt att du väljer rätt ställe för att få maximal spridning av luften. Tänk på vilka ytor du vill ska vara varmast och ta hänsyn till hur huset är byggt inomhus. Har du öppen planlösning eller är det korridorer med många rum? När du ska placera den yttre delen på utsidan av huset är det bra om den får en plats som är så fri som möjligt för att kunna maximera insuget, skriver Svenska Dagbladet i en artikel.

Använder värmen som kommer utifrån

Som man skriver i en artikel på Expressen är luftvärmepumpar ett bra komplement i bostaden för att kunna ta tillvara på värmen som man får från till exempel elen och samtidigt använda gratisvärmen som kommer utomhus för att få ner kostanden på elräkningen. En luftvärmepump är som därför mest effektiv där det är ett milt klimat, som i södra delarna av Sverige. Då luften redan är varm kan man på ett miljövänligt sätt använda luften för att skapa värme även inomhus.

Viktigt med underhåll och rengöring

Glöm inte bort att det är viktigt med rengöring och underhålla luftvärmepumpen, rengjorda filter ger maximal effekt. På Privata Affärer skriver man att det framför allt är matos som täpper igen filtret i pumpen vilket gör att effekten blir sämre och sämre med tiden. Det är därför inte aktuellt att installera en luftvärmepump i nära anslutning till köket. Ha för vana att dammsuga eller borsta av luftfiltret en gång i månaden. Ha även för vana att underhålla pumpen enligt anvisningarna som medföljer vid köp för bäst livslängd.