Lätt hänt i en bostad är att något fattar eld och börjar brinna. Till exempel har det hänt ett antal gånger att en badtunna har fattat eld och riskerat att sprida elden vidare till huset. Men det finns en del saker man kan tänka på för att minska brandrisken.

1181843-hot-doorway

Vi har tidigare skrivit om att det är viktigt att skydda sitt hem från inbrottstjuvar.

”Det kan vara en väldigt bra försäkring, för tänk dig själv hur hemskt det skulle kännas om du kom hem från en skön semester eller kanske en arbetsresa[…]men så upptäcker du att du har haft inbrott när du varit borta.”

Badtunna fattade eld

Men det är inte bara ett inbrott som skulle vara förödande om det inträffade. Det kan även hända att det börjar brinna i huset. Faktiskt så kan branden starta genom att ens badtunna börjar brinna och elden sprider sig till huset. Det hände en familj i Vitskär i Västerbotten förra året. Läs mer. Som tur är, finns det en hel del tips som man kan ta till sig för att minska risken för en brand i hemmet.

Tips för minskad brandrisk

Ett tips är att byta ut gamla sladdar eftersom att det kan bli kortslutning i dem om de är slitna. Man bör även se till så att all elektronik man inte använder är avstängd. Man kan ta en runda i huset lite då och då och se ifall spisen, kaffebryggaren och strykjärnet är avstängt. Vad gäller teven får den också gärna vara avstängd när man inte använder den. Det är även bra att man ser till att det finns luftcirkulation omkring teven. Det som kanske utgör den största brandrisken i hemmet är levande ljus. Man bör aldrig ställa levande ljus nära något som kan fatta eld. Gardiner och kläder kan vara väldigt lättantändliga. När man lämnar huset eller rummet, är det av väldigt stor vikt att man släcker ljusen.