Stämningsfull belysning är ofta nyckeln till en riktigt härlig stund. Om du någon gång har tagit en nattlig simtur i månskenet, badat skumbad i skenet från stearinljus eller stått i en park upplyst av kulörta lyktor så känner du till den magiska kombinationen av vatten och ljussättning. Effekten av ljusets reflektion i vattenspegeln är en rofylldhet som människan sökt sedan urminnes tider. Sök den i hemmet! Gör din badtunna eller swimmingpool till en oas för reflektion och stillhet, och ta det gudabenådade ljuset till din hjälp. Ljuslyktor finns på Blackballoon.se och är ett smart och snyggt sätt att få din badplats att lysa.

Tips på ljuskällor:

  • Belysning i dammen eller poolen. Ett sken underifrån botten upp mot ytan.
  • Sätt ljuset på en kantig växt eller en vacker sten
  • Spotlight med klämfäste
  • Markarmatur som sänks ned i kantsten
  • Ljusslinga eller ljusslang. Kan viras runt trädstammar, hänga längs med räcken eller kanter, bakom en planka eller utefter takets kant.
  • Cylinderlampa i buske eller rabatt. Har skärm som riktar ljuset nedåt.
  • Pollare – mindre mysbelysning och mer praktisk belysning. Låg stolpe med ljus som kan användas på uppfarter eller längs med gångvägar.
  • Dots som integreras i marken, verandagolv eller kanske längs med poolkanten.

Ingen ska behöva acceptera dåligt ljus i trädgården eller på badplatsen  – det ska varken blända eller vara mörkt på fel ställen. Torbjörn Eliasson är ljusdesigner på White AB och menar att folk går med dålig belysning i trädgården utan att reflektera över det. Han menar att ljuset talar till det undermedvetna och att det ibland kan vara svårt att se vad det är som inte stämmer. Lampan eller lyktan ska inte bara lysa upp och vara vacker i trädgården, utan också vara välkomnande. Det räcker ju inte med att se poolen – du vill belysa den på ett inbjudande sätt. Ljuset ska alltså fylla en funktion och inte bara finnas där. Tänk scenografiskt, säger Torbjörn Eliasson – se trädgården utifrån. Vad omges poolen av? Allt i trädgården och kring huset bidrar till att skapa den rådande ljusmiljön. Var kreativ och fundera kring varmt och kallt sken. Du uppfattar uterummet med ditt undermedvetna. Det ska kännas tryggt och då får du också större lust att vara där. Belysning väcker lust, säger Torbjörn.