En pool i trädgården är naturligtvis trevligt. Men om du är mer av en livsnjutare finns det andra alternativ. Något som blivit allt mer populärt är att bygga ett utomhusspa på tomten.

Funderar du på att bygga en pool i trädgården? Eller är du mer av en livsnjutare? Kanske skulle det passa dig bättre att sitta i en spatunna med ett glas bubbel i handen, eller ligga i ett badkar i ett uterum med en bok i handen och P2 på radion, än att plaska runt i en pool? Om det senare stämmer in på dig är det kanske inte en pool du ska ha. Kanske borde du istället bygga ett spa på din tomt.

Med ett spa på tomten kan du också förlänga utesäsongen. En badtunna eller ett vanligt badkar rymmer inte lika mycket vatten som en pool, och därför är de lättare att värma upp. Det innebär att man kan använda sitt spa in i oktober.

Olika typer av spabad

Vill man få lite uppvärmning av sitt spa ”gratis”, och inte är så intresserad av odling, kan man bygga om ett växthus till utespa. Det här reportaget i Hus & Hem visar hur bra det kan bli. Spabadet är ett gammalt badkar som byggts in i uterummet.

Den vanligaste typen av spabad är en badtunna, som kan kosta mellan 45 000 och 240 000. Tänk på att storleken på badtunnan ska passa den som sitter i det. Om personer som är 185 cm eller längre ska sitta i badet bör det vara minst 226 x 226 cm, skriver Leva & Bo.

Om du inte har möjlighet att anlägga ett spa på din tomt kan du skapa mer spakänsla inomhus. I den här artikeln finns flera tips för hur du får ditt badrum att kännas som ett spa.