BastubodAlla hemmafixare vet att ett projekt lätt leder till ett annat. Den som börjat odla spenat i en pallkrage har rätt som det är också byggt ett växthus, och fyllt det med vinstockar, aprikosträd och andra exotiska växter. En del fastnar så mycket för detta att de bygger ett växthus kring hela sitt hus, som omsluter det och minskar uppvärmningskostnaden en aning. Det gäller bara att man är vaksam mot fuktskador om man gör en sån grej.

Att bygga saker är kul, men också ganska slitsamt. Så varför inte bygga någonting där man kan slappa när man är klar? En relaxbod till exempel.

En relaxbod är ett trädäck med tak över, med ett förvaringsutrymme vid ena kortsidan och ett rum som kan rymma en bastu. Vill man kan man nöja sig med att ställa några sköna däckstolar på trädäcket, eller så väljer man att placera badtunnan där. Taket kan vara av en typ som går att öppna och stänga.

En komplett beskrivning av hus man bygger en relaxbod, i en modell ritad av arkitektfirman Widjedal Racki Bergerhoff, finns här. Man behöver inte följa den slaviskt, utan kan se den som inspiration. Ska man ändra på någonting bör man dock veta vad man gör. Några andra saker att tänka på är att vissa delar kan ta tid att leverera, och därför bör beställas i god tid. Dit hör bl.a. fönster och dörrar. Använd varmförzinkade spikar och beslag, och korrosionståliga material, som rostfritt stål.

Bygglov

Reglerna om bygglov ställer ofta till det. Den som vill bygga en relaxbod kanske avstår, i tron att det krävs bygglov eller att grannarna kommer att överklaga även om bygglov beviljas. Men faktum är att grannens tillåtelse bara behövs om en byggnad kommer att hamna närmare tomtgränsen än fyra och en halv meter. Om man håller sig inom reglerna för en friggebod, vill säga. Strandskyddet och därtill hörande regler gäller dock ändå.

Om bodens byggnadsyta understiger 15 kvadratmeter behövs dock inget bygglov. Olika kommuner har dock olika regler för vad som räknas som byggnadsyta, så hör dig för med byggnadsnämnden i din kommun.