Ett avkopplande bad under öppen himmel är för många en lyx, en dröm rent av. Sådant som man får uppleva på spa. Men så behöver det inte vara. För många kan spaupplevelsen flytta hem till dig, och detta gäller faktiskt oavsett om du har en egen trädgård, en mindre uteplats eller bara en balkong! Här bjuds du på en guide till badtunnor, eller liknande substitut, som kan ge dig en badupplevelse eller en spaupplevelse utöver det vanliga i ditt eget hem.

3578261-the-wooden-bathtub-isolated-on-white-background

En badtunna behöver faktiskt inte alltid vara exakt en badtunna. Det kan lika gärna vara ett ombyggt badkar, eller ett spabad, eller förstås en klassisk badtunna i trä eller aluminium. Nedan går vi igenom lite olika vis du kan bli med badtunna, samt tips kring badtunnor.

  • Det absolut vanligaste och enklaste är naturligtvis att köpa en badtunna. Det finns då en hel del val att göra innan du bestämmer dig för vad som passar dig bäst. En badtunna är oftast gjord helt eller delvis i trä. De kan även vara gjorda i delvis aluminium. De värms upp av en kamin som sitter i eller vid sidan av tunnan. I vissa fall finns även reningsverk till vattnet, i andra fall ska vattnet bytas mellan varje bad. Och redan här har du några val, vilka material ska du satsa på? Och med eller utan reningsverk? Ett spabad däremot är en bubbelpool som är anpassad för att användas utomhus, med inbyggt reningsverk och massagemunstycken. Vill du köpa en badtunna eller ett spabad kan vi tipsa om denna artikel i Expressen med massor av goda råd.
  • Nästa alternativ man har är att bygga en egen badtunna. Detta är såklart inte det lättaste alternativet eftersom det kräver en del kunskap och kunnande, förutom material och verktyg. Har man dock lite händig talang så blir det betydligt billigare att inhandla verktyg och material och bygga själv än att köpa en färdig lösning. För att få tag i rätt material till rätt pris rekommenderas Byggvarulistan. Om du bygger själv kan du dessutom få exakt de mått du själv vill, den design du vill och de funktioner du vill ha. Ett svårare men ofta mer givande alternativ.
  • Ett sista bra alternativ är att bygga själv av gamla delar. Det kanske inte blir en regelrätt badtunna eller ett spabad, men du kan få ett uppvärmt bad utomhus på ett ganska enkelt sätt. Ta ett gammalt badkar, antingen ditt eget, eller köp ett billigt på skroten och bygg in det med trä. Du kan få lite inspiration och tips kring det här. Som du ser kan ett ombyggt badkar få flera användningsområden som soffa, dynbox och hemmaspa.

Tänk dock på att oavsett om du ska bygga eget, bygga om eller köpa gäller det att du har koll på vattenledningen, både till badet och hur du ska leda av vattnet när det har använts. Vid frågor ska du kontakta VA-verket där du bor, i Stockholm exempelvis är det Stockholm vatten som gäller.