Vad för trädgårdstips finns det för den som vill njuta av sin trädgård – men inte jobba för mycket? Det finns en hel del råd som gör allt enklare och soltimmarna i hängmattan lite fler.

Vill du också ha en skön trädgård att tillbringa hela sommarens varma dagar i? Kanske i en bekväm hängstol med fötterna på en sittpuff? Med iste bredvid på en bricka och gärna doftande blommor i rabatten är bilden av den drömmiga trädgården komplett.

Låt trädgården vara en plats för andrum

I en artikel i Drömhem och Trädgård tipsar en vinnare av Årets Trädgård om följande:

Och privata oas! Att ha en egen trädgård är en ynnest. Här finns inget rätt eller fel. Det ska vara som du vill, med växter som gör dig glad. Att prova sig fram är roligt och givande.

Andra råd som flera nämner, bland annat i Elle Decoration, är att jorden är det grundläggande i trädgården, eftersom det är själva grogrunden – rent bokstavligt. Bygg gärna jorden från kompost som du gjort själv, till exempel bokashikompost. Sedan gäller det även att ha en plan för trädgården, vad för blommor vill du ha? Färgkoordinera gärna, och se till att du väljer blommor som har olika blomningstid så att du alltid har blommor i rabatterna.

Sniglar och ogräs

Det gäller också att plocka sniglar med jämna mellanrum. Det är faktiskt redan i april och maj som du bör tackla dessa skadedjur, och det finns olika medel och metoder för att ta hand om sniglarna. Se dessutom till att rensa ogräs i tid, gärna en gång på våren då ogräset blommar, så att de inte hinner fröså sig. Då blir det enklare resten av sommaren. Mer om detta i Expressen.