Hösten är den årstid då du ska förbereda trädgården inför nästa säsong då den ska blomma. Den bästa förberedelsen banar väg för en knoppigare vår och färggrannare sommar med blommor och växter som mår bra. Städning, plantering och välbehövliga inköp är bara några av alla saker att tänka på.

Upprensning och plantering är två saker som utgör sysselsättningen i trädgården under hösten innan vinterns första snö faller. Inköp av sand eller sten för framtida gångväg i sten på tomten kan göras under hösten. Löv bör rensas upp och läggas på vissa områden för tillförsel av mer näring till jorden. Dessutom kan du höstplantera och klippa gräsmattan en sista gång innan kylan tränger på.

Städning och upprensning

På hösten faller löven och utgör hinder, eller? Faktum är att löven som senare förmultnar bidrar till näring i jorden och medför att vissa plantor och häckar kan växa sig stadigare. Låt inte löven ligga och skräpa på gräsmattan där de skadar gräset, utan kratta upp dem och lägg en hög vid exempelvis spireahäcken. Eklöv tar år på sig att förmultna så dessa bör läggas i komposten direkt. Rensa också bort ogräs och gamla växter som utsatts för svampsjukdomar eller mjöldagg och ta även bort löv som ligger bredvid dessa växter. Lövrensning är en viktig syssla när du förbereder trädgården hemma.

Gör smarta inköp

Till våren spirar dina idéer lika mycket som vårhäckarna och därför är det en god idé att göra de flesta inköpen på höstkanten istället, så du åtminstone slipper det momentet på våren när så mycket annat ska göras och skötas. Köp sand för att pryda gångar, gör inköp av lampor eller titta på stenplattor i butikerna. Det är nämligen på hösten du också kan göra prisvärda inköp, eftersom ingen tänker på trädgården i vintertid. Så om du vill fynda så är det på hösten du kan göra det.

Plantering på hösten

Vissa lökar bör du sätta på hösten så att de växer upp lagom till våren och sommaren. Men det finns också växter som kallas höstfägring med ett gemensamt namn, som ska planteras på hösten och som håller ställningarna ända fram till juletid. På så sätt får du en vacker trädgård och fina krukor under större delen av året. Finemang!