Till mångas fasa har det meddelats att sommaren 2018 inte direkt kommer att bli en myggfri sådan, tvärtom. Det kommer vara ett kat antal myggor än vanligt, och många är rädda för en mygginvasion. Men det finns sätt att skydda dig mot de blodsugande små flygande krypen.

Vi har tidigare skrivit om hur råttor invaderat Stockholm, men nu ska det handla om hur du skyddar dig mot en annan typ av ohyra, nämligen myggor. Dessa kryp är knappast älskat av någon, och när vi minst anar det, flyger de fram och suger blod, för att lämna oss med ett rött och illa kliande bett. Här ger vi tips på hur du undviker att bli myggbiten i sommar.

Vissa människor blir mer myggbitna

Detta har länge varit en myt, men det har visat sig på senare år att det faktiskt stämmer. Vissa människor är godare än andra för myggorna, och därför tenderar de också att bli mer bitna av dem. Enligt en artikel i Expressen beror detta på att vissa människor doftar godare.

“Vissa människor utsöndrar doftämnen som attraherar mer mygg än andra. Koldioxid är det starkaste ämnet, som myggen känner redan på 50 meters avstånd. Men vilken sammansättning som gör att vissa människor blir mer stuckna, det vet man inte ännu”, säger myggforskaren till Expressen.

Så undviker du att bli myggbiten

Det finns flera sätt för att förebygga att myggorna äter dig, men ibland lyckas de tyvärr ändå. Se till att ha luftiga heltäckande kläder på dig som myggorna inte kan sticka igenom, och se gärna till att de är ljusa, då myggen dras till mörka färger. Se även till att täcka fötterna med strumpor och skor, för där biter myggen gärna. Undvik att vara ute på kvällen och vid skymning, då är myggen som mest aktiva, håll dig i solen och använd myggmedel när myggen är som värst.