roof-rat-961499_960_720Råttor förökar sig otroligt snabbt samtidigt som det effektiva råttgift som används inte längre tillverkas. De andra sorterna är helt enkelt inte tillräckligt effektiva. Detta har lett till att Stockholm invaderats av råttor på gator, i parker, nära bostadshus och i bostäder. Det finns till och med fall där de kommit upp ur toaletter i bostäder och varit ovanligt närgångna människor. 

Till mångas fasa så håller råttor på att ta över Stockholms innerstad. De blir fler och fler och allt mer vana vid människor. Råttorna äter sopor, tar sig in i bostäder och stryker runt vid folks fötter. Anmälningarna i stan om råttor har ökat med ca 30 procent vilket är väldigt mycket, och allra värst har man det på Östermalm.

Tillverkaren av råttgift har lagt ner

I Expressen kan man läsa om att råttinvasionen är som stört nära och i parker, där råttor lätt kan hitta mat och platser att gömma sig på. Tommy, som är skadedjursbekämpare på Stockholms Stad, säger att han tror att det ökade antalet råttor i stan beror på att Stockholms leverantör av råttgift valt att inte förnya sin produktionslicens. Samtidigt visar det att andra råttgift som används inte är alls lika effektiva. Istället så används nu boxar av cement med förgiftat bete i som råttorna ska ta sig in i underifrån, vilket tyvärr inte visat sig speciellt effektivt eftersom det finns så mycket annat för råttorna att äta i Stockholm, det blir således svårt att locka dem till giftbetet.

Rädsla för toalettbesök

Människor möter nu alltså alltfler råttor i utomhusmiljöer, men rapporter om att det också i större utsträckning tar sig in i hem ökar. Man är rädd för att råttorna ska ta sig in genom fönster, eller genom toaletter, skriver Aftonbladet. Och detta händer faktiskt, råttor är extremt duktiga på att klättra och kan gnaga sig genom det mesta.