Det ska nu bli enklare att bygga ut sin altan, när regeringen har beslutat att bygglovet för altan ska slopas. 

De altanräcken vi nämnt i tidigare artikel verkar inte längre vara en dröm att ta en kopp kaffe intill. Låt ljuskällor och humlen slingra sig i dem, är sommarens enkla budskap. Nu har regeringen nämligen fattat beslut om att göra det enklare för folk att förverkliga sin dröm och bygga altan utan att ansöka om bygglov först. Det är Per Bolund, bostadsminister, som kommit med det numera bevingade och virala citatet:

– Lagom till semestern ger vi människor möjligheten att enklare bygga uteplats till sitt boende och ta en kaffe i solen, säger han till Aftonbladet.

Altanen platsen för avkoppling

Där trädgården står för knåpande och plockande och rensande, står altanräcken för det livsnjutande goda livet. Här tar man en kopp kaffe och umgås. Tidigare är det många som tvekat på om de verkligen ska bygga en altan, eftersom det varit förknippat med väntan och bygglov från kommunen. Idag behöver vi inte längre tänka på det, eftersom regeringen alltså beslutat att slopa bygglovet när du ska bygga altan. Det kommer dom en positiv och glad överraskning för många, som funderat på vad det ska bli för sommarprojekt att ta itu med.

Alla altaner har inte krävt bygglov, det har avgjorts om det är ett vanligt trädäck på marknivå eller om det är en ny utbyggnad av huset. Det har hittills också varit en fråga om vilken höjd trädäcket har byggts på. Nu behöver du alltså inte längre bygga en altan som är anpassad efter att kringgå bygglovet, utan kan lugnt bygga om du vill det.