Du märker snabbt om du har möss hemma. I fritidshuset kan det ta lite längre tid, men du kommer upptäcka deras prasslande ljud förr eller senare. Idag finns en hel rad olika typer av musfällor, och egentligen är det bara att bestämma sig för vilken typ av fälla man tycker känns rimligast i pris och hur den fungerar.

Den klassiska slagfällan känner nog de flesta till, men hur väl bevandrad är du i elektroniska fällor och fällor för levandefångst? Utbudet idag är stort och anpassat efter att vi är många med olika åsikter och tankar om priser och hur vi vill att fångsten ska gå till. Här kan du studera utbudet av musfällor närmre.

Så blir du av med mössen

Möss smiter in i ditt hus genom springor och små öppningar, inte större än omkretsen av en penna. Det gör att det är svårt att helt säkra sitt hus från möss – det kan finnas ingångar du aldrig kommer kunna upptäcka. Vad du kan göra är att bekämpa de befintliga mössen med en musfälla och sedan arbeta proaktivt. Se till att mat och smulor inte ligger framme, förslut dina förpackningar väl och mata inte fåglarna för nära ditt hur är några av experternas tips. Beträffande fällor är de allra vanligaste fortfarande de klassiska slagfällorna.

– Har man möss hemma räcker det oftast med vanliga slagfällor betade med sötmandel eller choklad. Du kan ställa tio fällor i rad om det är så, mössen är inte särskilt smarta så de struntar i om det sitter en kusin i fällan jämte, säger han. GP.se

Även om det vanligaste är att mössen kommer in från ens direkta närmiljö – från trädgården, där mössen lever naturligt. Sedan kan man ha oturen att få med sig möss från affärerna, även om Richard nog är relativt ensam om att ha fått hem möss i sitt rispaket (läs den otroliga artikeln i Expressen). Trots det är det inte alls ovanligt med möss i våra butiker generellt, även om man arbetar aktivt med att bekämpa alla slags skadedjur där.